A téli gumiról

Általánosságban néhány gondolat.

A nyári és a téli gumiabroncs között a legfontosabb különbség az anyag és a futófelület milyenségében található. Az előbbi azért fontos, hogy a téli gumi a hideg hőmérsékleti viszonyok között megőrizze a kellő rugalmasságát, míg utóbbi azért, hogy jellegzetes a téli útviszonyoknak megfeleljen a gumiabroncs. A futófelület eltérő kialakítása jól látható a lenti 2 képen. A nyári gumi felülete simább, a téli gumi felülete pedig ún. lamellákkal van ellátva. Jelölések tekintetében az M+S felirat, illetve egy hópehely jelzés található a téli gumikon. A felszerelésük általában akkor javasolt, amikor a hőmérséklet jellemzően 7 Celsius fok alatt van.
Lehet kapni úgynevezett négyévszakos abroncsokat is, melyeknél a gyártó célja az, hogy a nyári és téli időjárási viszonyoknak egyaránt megfeleljen az abroncs. Ilyen típusú gumi a prémium gyártók kínálatában is megtalálható.


Elő szokott fordulni, hogy az autós - vélhetően anyagi okokból - csak a meghajtott kerekekre vásárol téli gumit. Ilyenkor fontos hangsúlyozni, hogy az autónak nem 2 kereke van. Máshogy fogalmazva az autóval nem csak elindulni kell tudni, hanem kanyarodni és megállni is. A nyári és téli gumi vegyes használata esetén tengelyenként jelentős eltérés lesz a tapadásban, ami nagy kockázati tényezőt jelent. Ne bízzunk abban, hogy majd figyelünk erre és óvatosabban vezetünk. Nem egyedül vagyunk az utakon és bármikor adódhat váratlan szituáció - főleg télen. Ráadásul nem csak egy másik autós, hanem egy meggondolatlan gyalogos is (aki pl. lelép az úttestre, hogy átszaladjon a szemközti buszmegállóba) okozhat váratlan helyzetet.
Kétségtelen, hogy 4 téli gumi ára nem kevés, azonban ha belegondolunk abba, hogy külön nyári és téli garnitúra esetén összességében kétszer annyi ideig kitartanak az abroncsok (hiszen nagyjából fél-fél évig vannak használva), akkor arányaiban nézve nem is biztos, hogy többe kerül, viszont a biztonságot jelentősen növeli.
Ha az anyagi helyzet engedi, érdemes külön felnire szereltetni a téli gumikat, így magunk is meg tudjuk oldani otthon a kerékcserét. Ettől függetlenül azonban érdemes ellátogatni egy műhelybe és ellenőriztetni a centírozást, szakemberrel átnézetni az abroncsokat.


nyári gumi téli gumi
A bal oldali képen látható a nyári, a jobb oldalin a téli abroncs.

© 2010-2017. Minden jog fenntartva.