Jogosítvány hosszabbítás

mennyibe kerül és hogyan kell intézni 2018-ban?

Amennyiben lejár, vagy már lejárt a vezetői engedély, akkor a hosszabbítás módja az alábbiak szerint zajlik:

- a háziorvosnál el kell végeztetni az alkalmassági vizsgálatot. Ha nincs különösebb, komolyabb betegség akkor ez a 3 alap vizsgálatból áll: a látás (számok leolvasása a falra függesztett tábláról), a színtévesztés (számok kiolvasása a kis könyvből) és a vérnyomás ellenőrzése. A vizsgálat díja az alábbiak szerint alakul:
  - 50 éves korig 7200 Ft
  - 50 és 60 éves kor között 4800 Ft
  - 60 és 70 éves kor 2500 Ft
  - a 70. év betöltése után 1700 Ft

- ezután az okmányirodát kell felkeresni, az alábbi dokumentumokkal:
  - személyi igazolvány, vagy útlevél
  - lakcímkártya
  - a háziorvostól kapott alkalmassági vélemény
  - a jelenlegi jogosítvány
- az okmányirodai ügyintézés díja 4000 Ft, illetve 1500 Ft abban az esetben, ha az adott személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, vagy az orvosi alkalmassági vélemény egy évnél rövidebb ideig érvényes.
A pénzt postai csekken lehet befizetni (az okmányirodában adják ki a csekket, amit postán be kell fizetni, majd visszamenni), vagy az okmányirodában bankkártyával is rendezhető a dolog.


Fontos és ne feledjük, hogy a ma használt vezetői engedély több dátumot is tartalmaz! Az első oldalon lévő dátum magára az okirat érvényességére vonatkozik, míg a hátsó oldalon lévő dátum(ok) az egyes kategóriák érvényességére. Az érvényesség ellenőrzésekor az összes dátumot nézzük meg, mert előfordulhat olyan, ha maga a kártya még érvényes, de az adott kategóriára vonatkozó engedély már nem.

További tudnivaló az egészségi alkalmassági vizsgálattal kapcsolatban, hogy alkalmatlanság megállapítása esetén lehetőség van felülvizsgálat kérésére. Ezt írásban kell kérni, a vélemény kézhezvételét követő 15 napon belül. A másodfokú vizsgálat díja:
  - 40 éves korig 10800 Ft
  - 40 és 60 éves kor között 7200 Ft
  - 60 és 70 éves kor között 4800 Ft
  - a 70. év betöltése után 3200 Ft


További tudnivaló a ma használt jogosítvánnyal kapcsolatban, hogy belföldön személyazonosság igazolására is alkalmas. (Külföldön azonban nem!)

Lejárt jogosítvány cseréjekor van lehetőség arra, hogy az új okmány elkészültéig lehessen vezetni. Ebben az esetben visszaadják a lejárt jogosítványt és adnak mellé egy igazolást, ami 2 hónapig érvényes. Amikor új jogosítvány elkészült, a(z okmányirodában az ügyintézés során) megadott telefonszámra küldenek egy sms-t, hogy kész az új okmány és személyesen át lehet venni. Ehhez külön sorszámot nem kell kérni, hanem ügyintézési időben bármikor be lehet érte menni. Az új jogosítvány átvételekor a régit kell leadni, aláírni egy papírt és ezzel rendezve van a dolog.

Amennyiben a vezetői engedély elveszett, akkor a pótlásához a fent felsorolt dokumentumokra van szükség (értelemszerűen kivéve a jogosítványt), illetve az elvesztésről szóló jegyzőkönyvre.

Az új okmány az okmányirodában, vagy postai úton vehető át, mindkét esetben. Tehát akkor is, ha lejárt újításáról, vagy elveszett pótlásáról van szó.

A nemzetközi vezetői engedély kiállításához 2db fotó szükséges és a 2300 Ft-os eljárási díj kifizetése.

© 2010-2018. Minden jog fenntartva.