A gépjármű átírás menete 2018-ban


A gépjármű átírás menete néhány egyszerű lépésből áll, melyekre odafigyelve különösebb bonyodalom nélkül a nevünkre kerülhet az adott gépjármű. Az intéznivalók a következőek:

1. A gépjármű adásvételi szerződés figyelmesen legyen kitöltve, 4 példányban. Ebből 2 az eladónál marad, 2 pedig a vevőhöz kerül. A boltban kapható adásvételi szerződés aláírás része nem indigós, tehát mind a 4 példányt külön alá kell írni. A szerződés aláírása előtt minden szükséges adat hitelességéről alaposan győződjünk meg.
Ha valami adatot elírunk, máshova írunk az adásvételi szerződésen és nincs tartalék belőle, akkor sincs katasztrófa. Húzzuk át a hibás adatot, írjuk be a megfelelő adatot és esetleg a Megjegyzés rovatban tüntessük fel, hogy XY adat el lett írva, de javítva lett.

2. Az adásvétel megtörténte után először a kötelező felelősség biztosítást kell megkötni. Ezt célszerű mihamarabb - konkrétan aznap - intézni, mert a biztosító büntetést (ún. fedezetlenségi díjat) számol fel, naponta.

3. Amint meg van kötve a biztosítás, jöhet az eredetvizsga. Ez nem egy hosszú folyamat (kb. 10-15 perc, ha nincs bonyodalom), azonban érdemes előre érdeklődni, mert előfordulhat, hogy nem tudnak rögtön fogadni, hanem későbbi időpontot adnak. Az eredetvizsga helyszínén kell befizetni a vizsgálat díját.

4. Az eredetvizsga befejeztével kapunk egy igazolást, amivel - és természetesen a többi okmánnyal együtt - el kell menni az okmányirodába, ahol az átírást végzik. Ott kell befizetni az átírási költség további tételeit, vagyis a vagyonszerzési illeték, az új forgalmi engedély és az új törzskönyv díját. Ezt megtehetjük postai csekkel, amit ott a helyszínen adnak, vagy lehetőség van fizetni bankkártyával is. Az okmányirodákban kérhetünk időpontot, így különösebb várakozás nélkül azonnal fogadnak az adott időpontban. A gépjármű átírás ideje mintegy 10-15 percet vesz igénybe.

5. Miután az okmányirodában el lett intézve a dolog, a gépjármű átíratása be is fejeződött. Az új forgalmi engedélyt azonnal megkapjuk, az új törzskönyvet pedig majd postán küldik ki, általában 2 héten belül.

6. A gépjárműadó tekintetében a magánszemélyeknek külön intéznivalója nincs, az adó osztály automatikusan küldi a következő évtől a gépjárműadó csekkjét.

Az átírást a vásárlást követő 15 napon belül el szükséges intézni. Amennyiben nem érünk rá és mást bízunk meg ezzel, akkor 2 tanú által aláírt meghatalmazást szükséges készíteni.

Tipp: gépjármű eladás bejelentése

© 2010-2018. Minden jog fenntartva.