A DOT szám jelentéseA DOT szám a gumiabroncsok oldalán látható 4 jegyű szám, amely a gumi gyártási idejét mutatja meg. Egészen pontosan az első 2 számjegy a gyártás hetét, az utolsó 2 számjegy pedig a gyártás évét.

Fontos, hogy erre figyeljünk, hiszen az évek múlása a gumiabroncsokra is hatással van. A következő sorokban egy autós példáján keresztül bemutatjuk azt, hogy miért fontos a DOT számra figyelni.

A tulajdonos az autó megvásárlása előtt interneten keresgélte a neki megfelelő autót. Ebben ugyebár semmi meglepő nincs. Talált is egy olyan autót, ami megtetszett neki és a hirdetés alapján komoly vételi szándékkal ment el az autót megnézni és kipróbálni. Külön tetszett neki a hirdetésben az, hogy le volt fotózva az egyik gumi futófelülete: nagyon jó állapotú téli gumi volt látható a képen. Semmi repedezés, semmi rendellenes kopás, bőséges futófelület. Jó dolog ilyet látni, hiszen rögtön pénzt spórolunk azzal, hogy az autó vásárlását nem követi azonnal gumiabroncsok vásárlásra. Eddig teljesen kerek a történet.


A történet akkor vett érdekes fordulatot, amikor kezdett hidegebb lenni az idő (10 fok alá csökkent a hőmérséklet), illetve enyhén csapadékos lett az úttest. Az autós lámpás kereszteződéshez közeledett a megengedett 50km/órás sebességgel. A lámpa átváltott sárgára, így az autós rálépett a fékpedálra. Közel volt a lámpához, így erősebben kellett fékeznie, de ez vészfékezésnek még csak a közelében sem volt. Ennek ellenére egyetlen pillanat alatt teljesen elment a tapadás és az autós becsúszott a kereszteződésbe. Nagy szerencse, hogy mindez olyan időszakban történt, amikor alig volt forgalom az úton.

Olyan szituáció ez, amit ki lehet bírni röhögés nélkül. Egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy itt valami nagyon nem stimmel a gumikkal. Az autós megnézte a DOT számot, mely a következő volt: 2906. Vagyis 2006. 29. hetében lettek gyártva az abroncsok. (A szituáció megtörténtekor 11 évesek és 3 hónaposak voltak!) A történet folytatása nem kérdéses: azonnal 4 új gumiabroncs.


Figyeljünk a DOT számra, mert nem véletlenül van feltüntetve az abroncsokon. A DOT szám kalkulátor gyorsan megmutatja, hogy mikor is gyártották az adott gumiabroncsot. Sok helyen sok információt lehet olvasni arról, hogy meddig használható egy abroncs. Sok mindentől függ ez, nem lehet egyértelmű vonalat húzni, hogy x évig jó, utána már nem. Így ebben nem foglalunk állást. Ahogy a fenti példa mutatja: bőven több, mint 10 éves abroncs, kirepedezésektől mentes állapotban, jó futófelülettel. Minősíthetetlen tapadással. Továbbá azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy öreg abroncs nem csak a megcsúszásra lehet hajlamosabb, hanem a szálszakadásra is.

© 2010-2018. Minden jog fenntartva.