A biztosító váltásról


A határidő és a normál eset

Bizonyára sokan tudják, hogy amennyiben évfordulós váltással át szeretnénk vinni a kötelező biztosításunkat másik biztosítóhoz, akkor azt legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt jelezni kell az aktuális biztosító felé. A biztosítók 60 nappal az évforduló előtt kiküldik a díjértesítőt, tehát van egy hónapunk átgondolni, hogy mi legyen. Ebben az esetben a biztosító automatikusan elfogadja a kérelmet.
Mi van azonban akkor, ha valaki elfelejtette ezt a határidőt, vagy esetleg nem is tudott róla?
A következő sorokban egy megtörtént eseten keresztül megtudhatjuk, hogy mik a lehetőségek.

Az autós története

A szóban forgó autós a gépjármű megvásárlása után - nem túl meglepő módon - az ár alapján választotta ki a biztosítót. Ahogy teltek az évek, emelkedtek az árak, annyival viszont nem, hogy megérje másik biztosítóhoz átmenni. Egyszer azonban az autós kapott egy értesítőt, amiben közölték a következő évi tarifát, ami mintegy 1,5-szerese volt az aktuális éves díjnak. Az autós sokallta ezt a mértékű emelést, főleg úgy, hogy felfele ment a bonus fokozata, mivel nem okozott balesetet.
Valamiért az autós úgy emlékezett, hogy az évforduló előtti 30 napon belül kell jelezni a távozási szándékát, így kb. 2 héttel az évforduló előtt felhívta azt a biztosítót, ahová szerződni szándékozott és érdeklődött, hogy az átszerződést hogyan kell intézni. (Milyen igazolást kell bemutatnia, stb.) Az ügyintéző megkérdezte, hogy mikor lesz az évforduló, majd a válasz hallatán közölte az autóssal, hogy legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt szólni kellett volna az aktuális biztosítónál.
Most akkor mi lesz? Kötelező náluk maradnom még egy évig? - kérdezte az autós.
Úgy tűnik, hogy igen. Bár van még egy lehetőség, amit érdemes megpróbálni. - válaszolta az ügyintéző.


A lehetséges megoldás

Ez pedig nem más, mint a közös megegyezéssel történő évfordulós törlés. Az ügyintéző azt javasolta az autósnak, hogy vegye fel a kapcsolatot a jelenlegi biztosítóval, indokolja meg, hogy miért szeretne átszerződni és kérje a biztosítás közös megegyezéssel történő megszüntetését, merthogy erre van lehetőség.

Az autós megírta a kérelmet, amire rövidesen megérkezett a beleegyező válasz és így az átszerződés sikeresen megtörtént.

Néhány tanács, amit érdemes szem előtt tartani

- a törvények, szabályok bármikor változhatnak, így körültekintően érdeklődjünk!
- külön kérdezzünk rá arra az aktuális biztosítónál, hogy a megszerzett bonus-fokozat megmarad-e, nehogy úgy járjunk, hogy az újonnan kötött biztosítás A00-ba kerül, ami drágább lesz, mintha maradtunk volt az előző biztosítónál.
- cirkuszolás, "na majd én megmondom nekik!" és egyéb hasonló hangnem helyett ajánlott szalonképes stílusban megírni a kérelmet, mert:
1. egyéni elbírálásról van szó
2. minden bizonnyal az áremelkedésről nem az a személy tehet, aki elolvassa a kérelmet és dönt róla.


Egyéb tudnivalók

Maga az átszerződés nagyon egyszerű, mert a biztosítók közös adatbázisból dolgoznak. Tehát külön igazolást nem kell bemutatni. Amint megérkezett a válasz, hogy jóváhagyta az aktuális biztosító a kérelmet, akkor már meg is lehet kötni az új gépjármű felelősség biztosítást. Arra figyeljünk - online szerződés esetén -, hogy a biztosítás kezdeti időpontjának az évforduló dátumát adjuk meg.

© 2010-2018. Minden jog fenntartva.